Spachtelputz

Spachtelputz is een afwerking die zowel op de muur als op het plafond kan worden aangebracht. Spachtelputz heeft een korrelige structuur. Dit komt doordat in dit materiaal granietkorrels verwerkt zijn.

Je kunt zelf bepalen hoe groot de korrels in het materiaal moeten zijn als je Spachtelputz laat aanbrengen. Je kunt voor een dikte van 1 tot 2,5 mm kiezen.

Spachtelputz is de meest voorkomende sierpleister die we in Nederland kennen. Vooral op de wanden wordt vaak voor dit type sierpleister gekozen. Spachtelputz wordt met een spaan aangebracht door een stukadoor.

De voordelen van Spachtelputz

Spachtelputz is een zeer geliefd soort sierpleister. Alleen wat zijn nu precies de voordelen van Spachtelputz? Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen van Spachtelputz voor je opgesomd.

  • Het materiaal is stootvast
  • Kleine beschadigingen vallen bijna niet op
  • Kan zowel binnen als buiten toegepast worden
  • Spachtelputz kan in de gewenste kleur worden aangebracht

Spachtelputz op het plafond of op de wanden?

Spachtelputz kan zowel op het plafond als op de wanden worden aangebracht. Laat je het materiaal op het plafond aanbrengen, dan betaal je over het algemeen iets meer. Het plafond is immers minder goed te bereiken voor de vakman, waardoor de klus arbeidsintensiever wordt.

Dat geldt overigens voor al het stucwerk dat met de hand moet worden uitgevoerd. Alleen voor spackspuitwerk, dat met een machine gebeurt, geldt dat de kosten voor het plafond nauwelijks verschillen of hetzelfde zijn als voor de wand.

Je wand of plafond gelijk in de gewenste kleur

Kies je ervoor om Spachtelputz op je wand of plafond aan te brengen, dan kan het materiaal direct de juiste kleur gegeven worden. Dit heeft als voordeel dat je zo niet nog eens hoeft te schilderen. Vanwege de structuur van Spachtelputz is het ook lastiger om dit stucwerk later nog eens over te schilderen.

Doordat de stukadoor Spachtelputz direct de gewenste kleur geeft, valt kleine schade ook bijna niet op. Iedere laag van het materiaal heeft op die manier immers dezelfde kleur.

Zou er ooit een klein stukje afbrokkelen, dan is dit dus nauwelijks zichtbaar omdat de onderlaag dezelfde kleur heeft. Overigens is Spachtelputz zeer stevig en ontstaat er dus sowieso al niet snel schade.

Spachtplutz op de muur

Het schoonmaken van Spachtelputz

Spachtelputz is eenvoudig schoon te maken als er vieze vlekken op zijn ontstaan. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen voor sierpleister te verkrijgen, waarmee je het stucwerk eenvoudig van vlekken kunt ontdoen.

Overigens is het doorgaans ook prima mogelijk om de wand of het plafond van Spachtelputz te reinigen met behulp van een borstel en lauw water.

Af te raden voor nieuwbouw woningen

Spachtelputz is een materiaal dat veel voordelen kent, maar we moeten wel vermelden dat je het beter niet in nieuwbouw woningen kunt aanbrengen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat nieuwbouw woningen nog werken. Hierdoor is de kans op scheuren in het stucwerk erg groot.

Omdat Spachtelputz een vorm van stucwerk met reliëf is, is het lastig om de schade hierna te herstellen. Het blijft dan te zien dat er ooit schade is geweest. Wil je dat dit helemaal niet meer zichtbaar is, dan zal het oppervlak helemaal opnieuw moeten worden gestuct.

Heb je een nieuwbouw woning die je van stucwerk wilt voorzien, dan raden we glad stucwerk aan. Dat is eenvoudig te herstellen. Binnen ongeveer vier jaar zijn de muren van een pasgebouwde woning uitgewerkt. Tegen die tijd zou je altijd nog Spachtelputz aan kunnen brengen.

Hoe brengt een vakman Spachtelputz aan?

Voordat een afwerking als Spachtelputz aangebracht wordt, zal een vakman het plafond of de wand doorgaans eerst mooi vlak maken. Hiervoor wordt glad stucwerk gebruikt. Is de wand of het plafond erg ongelijk of beschadigd, dan is er raapwerk benodigd.

Zodra het oppervlak eenmaal mooi glad is, en de basis droog is, wordt er een primer aangebracht. Die primer zorgt ervoor dat Spachtelputz goed aan het oppervlak hecht. Vervolgens brengt de stukadoor Spachtelputz aan met een spaan.

Spachtelputz in combinatie met glitters

Spachtelputz wordt ook wel eens in combinatie met glitters aangebracht. Die glitters worden achteraf op de wand gespoten. Hoeveel glitters er op het oppervlak komen, kun je zelf bepalen. Je kunt bovendien ook uit verschillende kleuren glitters kiezen.

Hierdoor krijg je dus een wand of plafond die helemaal naar wens is. Het kan er bijvoorbeeld prachtig uitzien om Spachtelputz met glitters aan te brengen op het plafond van je slaapkamer. De mogelijkheden met Spachtelputz zijn enorm.

Een offerte aanvragen

Wil je weten wat het je kost om Spachtelputz aan te brengen op je wand of plafond? Vraag dan een offerte bij ons aan. Beschrijf de klus zo goed mogelijk als je een aanvraag doet. Geef bijvoorbeeld aan of je Spachtelputz op het plafond of op de wand wilt. Zo kunnen wij een betrouwbare offerte opstellen.

Heb je nog vragen over onze diensten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij bespreken graag met je wat er allemaal mogelijk is.