• Home
  • Buitenstucwerk

Buitenstucwerk

Wil je de uitstraling van je woning veranderen zonder dat de woning compleet verbouwd moet worden? Dan kan buitenstucwerk de oplossing vormen. Met buitenstucwerk kan men de woning een compleet andere uitstraling geven. Ook wat buitenstucwerk betreft, is er ontzettend veel mogelijk. Zo is Spachtelputz zowel voor binnen als buiten een zeer geliefde keuze. Daarnaast wordt met buitenstucwerk ook vaak voor gepleisterde plint en schuurwerk gekozen.

De voor- en nadelen van buitenstucwerk?

Wil je buitenstucwerk aanbrengen op de buitenmuur? Dan is het goed als je de voor- en nadelen van buitenstucwerk kent. Hieronder sommen we de voor- en nadelen voor je op.

De voordelen van het stucen van de buitenmuur zijn:

  • Een relatief goedkope manier om de uitstraling van de woning te veranderen.
  • De woning kan er na het aanbrengen van stucwerk weer als nieuw uitzien.
  • Er zijn veel verschillende vormen van buitenstucwerk om uit te kiezen.

De nadelen van buitenstucwerk zijn:

  • Je hebt over het algemeen een vergunning nodig.
  • De weersomstandigheden moeten goed zijn, anders kan er niet gestuct worden.

Buitenstucwerk in de vorm van gepleisterde plint

Gepleisterde plint is een stuclaag die op de onderste stenen van een woning is aangebracht. Bij gepleisterde plint is die stuclaag tot ongeveer een halve meter hoog. Dit zorgt ervoor dat je woning een unieke look krijgt. Deze vorm van buitenstucwerk werd vroeger veel gebruikt voor woningen zonder dakgoot. Als er vuil tegen de woning spatte, was dit met gepleisterde plint eenvoudig te verwijderen. Tegenwoordig wordt deze vorm van buitenstucwerk voornamelijk toegepast ter decoratie.

Buitenstucwerk met schuurwerk

Het is ook mogelijk om de buitenmuur van schuurwerk te voorzien. Schuurwerk is een type pleister die op de muur kan worden aangebracht. De muur wordt eerst voorbehandeld, zodat het schuurwerk goed blijft hechten. De stukadoor kan het schuurwerk unieke patronen geven. Dit doet de vakman door het buitenstucwerk in de juiste richting te schuren. Als de buitenmuur in slechte conditie is, dan is het ook belangrijk dat de buitenmuur van raapwerk wordt voorzien.

De buitenmuur stucen met Spachtelputz

Spachtelputz is geschikt als zowel buitenstucwerk als binnenstucwerk. Spachtelputz is een sierpleister met een korrelige structuur. Je kunt zelf bepalen hoe groot de korrels in het materiaal moeten zijn. Spachtelputz is een materiaal dat ontzettend stevig is en bovendien ook tegen verschillende weersomstandigheden bestand is. Dat zijn de redenen dat Spachtelputz ook zeer geschikt is als buitenstucwerk.

Spachtelputz kan in iedere kleur worden aangebracht. Het stucmateriaal wordt met die kleur gemengd voordat het wordt aangebracht. Het voordeel hiervan is dat alle lagen van het materiaal dezelfde kleur hebben. Ontstaat er dus een keer een beschadiging, dan is die beschadiging bijna niet zichtbaar.

Raapwerk voor de buitenmuur

Bij raapwerk wordt er een ontzettend dikke stuclaag aangebracht. Er moet vaak raapwerk plaatsvinden als een muur erg ongelijk is. Bij een buitenmuur zal dit echter niet snel van toepassing zijn. Raapwerk wordt echter ook gebruikt om zwaar beschadigde muren te herstellen. Dit kan buiten wel noodzakelijk zijn. Is er sprake van veel schade aan je muur? Dan zal er eerst raapwerk moeten plaatsvinden, waarna er nog een sierpleister aangebracht kan worden voor de afwerking van de buitenmuur.

Bescherming van het buitenstucwerk

In sommige gevallen moet er gaas worden aangebracht, om te voorkomen dat het stucwerk uiteindelijk zal scheuren. Als dit het geval is, zul je relatief ook iets duurder uit zijn. In sommige gevallen kom je hier echter niet onderuit. Buitenstucwerk moet namelijk stevig en goed beschermd zijn. Als de kans op scheuren groot is, dan moet er dus gaas worden aangebracht voordat de stukadoor kan beginnen met het aanbrengen van stucwerk.

Een vergunning voor buitenstucwerk

Het is goed om te weten dat je buitenstucwerk niet altijd zomaar kunt laten uitvoeren. In Nederland heb je meestal een vergunning nodig als je het aanzicht van je woning verandert. Laat je de buitenmuur van je woning voorzien van stucwerk, dan verander je uiteraard ook het aanzicht van de woning. Om die reden is het belangrijk dat je vooraf een vergunning aanvraagt of in ieder geval natrekt of dit noodzakelijk is.

Je hebt in Nederland meestal een vergunning nodig als je het aanzicht van de woning verandert, omdat iedere woning in een straat anders compleet anders zou kunnen zijn. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat een straat erg chaotisch oogt. Door de vergunning voor het buitenstucwerk op tijd aan te vragen, kan de vakman meteen aan de slag.

Het ideale weer voor buitenstucwerk

Om buitenstucwerk aan te kunnen brengen, moet het weer ook meezitten. Het mag niet regenen en ook niet al te vochtig zijn. Daarnaast mag het ook niet te hard waaien en een te felle zon is vaak ook niet goed. De stukadoor kan samen met jou nagaan wanneer hij het best aan de slag kan.

Welke vorm van buitenstucwerk kies jij?

Inmiddels heb je al een goed beeld van welke soorten buitenstucwerk er zijn. De meeste mensen kiezen voor Spachtelputz. Dit is in Nederland de meest bekende sierpleister, ook voor binnen. Als je nog niet goed weet wat voor buitenstucwerk je graag wilt, is het aan te raden om onze website eens goed door te nemen. Zo hebben we voor verschillende soorten stucwerk een unieke pagina vol met informatie aangemaakt. Zo wordt het gemakkelijker om te kiezen. Vaak krijgen mensen ook al een goed beeld van wat ze willen na het zien van enkele afbeeldingen.

Wil je graag persoonlijk advies over welke vorm van buitenstucwerk goed op jouw buitenmuur en je wensen aansluit? Neem dan gerust contact met ons op, zodat wij je verder kunnen helpen.

Een offerte aanvragen voor buitenstucwerk

Ben jij benieuwd naar wat het buitenstucwerk je zal kosten? Vraag dan een offerte bij ons aan. Om een offerte te kunnen opstellen, hebben we wel voldoende informatie nodig. Geef dus aan welke vorm van buitenstucwerk benodigd is en hoeveel m² er gestuct moet worden. Nadat je een aanvraag bij ons hebt ingediend, zullen wij zo snel mogelijk een offerte voor je opstellen.

Wil je graag meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op. Wij nemen onze mogelijkheden graag met je door.